top of page
  • Writer's pictureSmoothiemam

Raskaudesta ruusuiseen vauvakuplaan!

Updated: Jan 8, 2019


Smoothie Mama juhli kahden tyttären syntymäpäiviä 29.12 sekä 30.12.18, jolloin syntyi toinen söpö prinsessa maailmaan!

Nyt pääsin siis raskaudesta ruusuiseen vauvakuplaan ja yllätys tällä erää päätin kirjoittaa hyvinvoinnista raskauden jälkeen, sillä moni mamma stressailee turhia ennakolta asian tiimoilta tai on epävarma, mitä tulisi tehdä, jotta palautuminen lähtisi sujuvasti liikenteeseen vauva-arjen keskellä.

Joulukuu on Smoothie Mamalle yhtä syntymäpäiväjuhlaa!

Liikunnan harrastaminen normaalin raskauden aikana ja synnytyksen jälkeen kuitenkin kannattaa, koska liikunta lisää jaksamista ja ehkäisee synnytyksen jälkeistä masennusta. Lisäksi liikunta auttaa karistamaan raskaudessa kertyneet ylimääräiset vauvakilot, mikäli niitä on tullut.

Varsinkin täysimetys boostaa rasvan lähtöä kropasta eli tähän, (täysimetys kuluttaa noin 500 kcal päivässä extraa) kun yhdistää vielä aluksi peruskuntoa ylläpitävää vaunulenkkiä päälle, niin kilojen lähtö on taattua huomaamatta.


Normaali painoni on 73-75 kiloa ja nyt hyppäsin huvikseni vaakaan ja tänään painoa on 79kg

eli ihan normaalisti vielä on vatsa pöhöllä ja muutama kilonen viemässä pienokaiselle ravinnerikasta, rasvaista maitoa kasvuun. Nyt viikon aikana neitihän on saanut painoa 60 grammaa per päivä eli todellakin äidinmaito on super-ruokaa pienokaiselle! Oma paino tippuu ajan kanssa omaan uomaansa kyllä stressailematta.



MITÄ LIIKUNTAA KANNATTAISI ALUKSI HARRASTAA?


Varsinkin pitkäkestoinen vaunulenkkeily polttaa rasvavarastoja, mutta tarkoittaneen sitä, että kevyellä sykkeellä rasva alkaa palamaan vasta tunnin jälkeen, kun olet köpötellyt vaunujen kera luonnonhelmassa.

Esikoisen kanssa harrastin vaunulenkkeilyä heti reilu kahden viikon jälkeen hänen syntymästään ja tällöin oli helppo yhdistää vauvan pidemmät päikkärit ja oma happihyppely ulkosalla. (Itsellenihän kertyi mojovat +16 kiloa esikoista odottaessa, joista 8kg hävisi synnytyksen yhteydessä ja loput katosivat 11kk aikana plus pari kiloa lisää. Tällöin tein enimmäkseen vaunulenkkejä sekä, kun vauva kasvoi, niin otin juoksurattaat käyttöön, joten sain lenkkeihin lisää vaihtelua itselleni.)


Aiemmassa blogipostauksessani kerroinkin jo enemmän miksi raskauden aikana kannattaa liikkua ja tässä ohessa vielä linkki aiempaan postaukseeni:

https://www.unelmiesielama.com/blogi/liikunta-ruoka-ja-raskaus



LIIKUNTA RASKAUDEN JÄLKEEN


Alussa sopivaa liikuntaa ovat kävelylenkit ja erityisesti lantionpohjan lihasten vahvistaminen. Tehokkaampi treenaaminen kannattaa aloittaa vasta jälkitarkastuksen jälkeen (6 viikkoa synnytyksestä), jolloin on varmistettu kehon palautuminen.

Eli älä hätäile tai stressaa liikoja nainen!

Mikäli kroppa ei ole tällöin vielä palautunut kunnolla, niin liikuntaa harrastetaan oman voinnin mukaan sekä neuvolan / fysioterapeutin ohjeiden mukaisesti.


Normaalin synnytyksen jälkeen palautumiseen menee noin 6-8 viikkoa, ja tämän jälkeen voi liikunnan tehoja lisätä step by step.

Keisarinleikkauksesta toipumiseen kuluu yleensä muutama kuukausi, joten tällöin on turha hätiköidä itseään rehkimään.



MITÄ LIIKKEITÄ KANNATTAA VÄLTTÄÄ?


Hyppyjä ja nopeita suunnan muutoksia kannattaa aluksi välttää, sillä nivelsiteet ovat löystyneet raskauden hormonaalisten muutosten takia.

Myöskään kovatehoista liikuntaa, kuten juoksua tai voimaharjoittelua isoilla painoilla ei pidä aloittaa liian pian synnytyksen jälkeen sillä palautuminen pitkittyy tai pahimmassa tapauksessa pahennat raskaushaavojen, tikkien parantumista tai vatsalihasten erkaumaa. (mikä voi monelle naisista tulla yllätyksenä ja, josta ei välttämättä itse edes ole tietoa, jos et osaa asiaa tarkistaa)


Vatsalihasten kunnon voit tarkistaa seuraavasti:


Voit testata vatsalihasten palautumista asettumalla koukkuselinmakuulle ja tunnustelemalla sormilla navan yläpuolelta rakoa vatsalihasten välissä. Hengitä ulos ja nosta päätä alustasta. Jos rako tuntuu leveältä ja sormet uppoavat vatsaan, vatsalihakset eivät vielä ole palautuneet riittävästi kovaa vatsalihastreeniä varten.



RUOKAVALION VAIKUTUS HYVINVOINTIIN SYNNYTYKSEN JÄLKEEN?


Riittävä juominen imetysaikana on tärkeää. Nesteen tarve lisääntyy yhtä paljon kuin maitoa erittyy. Eipä ihme, kun keskellä yötäkin saa juoda monta lasia vettä, kun vauva herättelee tunnin tai kahden välein syömään!

Riittävästä nesteytyksestä pitää myös muistaa huolehtia liikunnan yhteydessä eikä vain imetyksen yhteydessä. Hyvä vinkki on juoda aina lasillinen vettä imetyksen yhteydessä.


Kahvia voi nauttia kohtuullisesti (n. 3dl/vrk). Runsasta kahvin ja kofeiinipitoisten juomien käyttöä kannattaa välttää, sillä osa kofeiinista kulkeutuu rintamaitoon ja tietysti vaikeuttaa muuten äidinkin unirytmiä ja jaksamista sillä alkutaipaleella univajetta kertyy!


Imettävä äiti tarvitsee ruokavalioonsa pehmeitä rasvoja, jotta rintamaito sisältää kunnolla välttämättömiä rasvahappoja. Välttämättömät rasvahapot ovat tärkeitä lapsen hermoston ja näön kehittymiselle. Ruoan rasvakoostumus heijastuu jo muutamassa tunnissa rintamaitoon. Muutos ei ole tietenkään pysyvä, vaan hyvästä rasvan laadusta on huolehdittava joka päivä!


Kalaa, kourallinen pähkinöitä, avocadoa ruokavalioon mukaan siis! Tee ruokaisa salaatti vaikkapa lohesta ja lisää avocadoa, pähkinöitä siihen ja päiväsi super-rasvat on taattu.



Smoothie Mama,

kahden prinsessan äiti


60 views0 comments

Comments


bottom of page