Elokuu lähenee loppuaan ja moni onkin palannut takaisin töihin kesälomiltaan tovi sitten. Moni raskaan arjen raataja tekee työkseen istumatyötä, mutta
mitä haittoja istumatyö sisältää ja miten voisimme parantaa siitä aheituvaa kuormittavuutta kropallemme?
Ensinnäkin pitkäkestoinen istuminen aiheuttaa seuraavia muutoksia kropassamme:
Kun ihminen istuu alas, isot, asentoa ylläpitävät lihakset lakkaavat tekemästä työtä.
(Selän välilevyt rasittuvat ja lihakset kiristyvät myös.) Tämän seurauksena kudosten hapentarve pienenee, verenkierto hidastuu ja verisuonten poikkipinta-ala supistuu.
Passiivisena istuminen hidastaa lipoproteiinilipaasin toimintaa. Tämä entsyymi muokkaa veressä olevia rasvoja sellaiseen muotoon, että lihakset voivat käyttää niitä energianlähteenä. Kun energiantarve pienenee, sokereille ja rasvoille ei ole tarvetta.
Käyttöä vaille jääneet ravintoaineet varastoituvat siis rasvakudokseen.
(naisilla herkemmin kuuluisaa selluliittia kerääntyy kroppaan!)
Heikot sekä liian harvoin toistuvat lihassupistukset aiheuttavat myös lihasten toimintakyvyn heikentymistä eli mitä vanhemmiksi me tulemme, sen tärkeämpää on, että meillä on lihakset kunnossa, jotta jaksamme nousta sängystä ylös!
(voimaharjoittelu on tässä erinomainen ennaltaehkäisevä keino)
Kun entsyymin toiminta istuessa hidastuu, rasvat eivät pääsekään solujen käyttöön enään vaan jäävät lillumaan vereen. Not nice at all! Eikä tässä vielä kaikki, lopuksi ylijäämää poistamaan saapuu syöjäsoluja. Nämä täyttyvät ja synnyttävät niin sanottuja vaahtosoluja, jotka muuttuvat suonta blokkaavaksi plakiksi.
Miten olen itse huomannut istumisen haitat?
Olen yhdeltä ammatiltani myös toimistosihteeri ja tein toimistotöitä viitisen vuotta aiemmin ja omakohtaisesti kävin melkoiset niska ja hartiakiputilat läpi ja tähän ei auttanut enää vapaa-ajalla liikunta! (vaikka olen liikkunut koko elämäni ajan paljon)
Säryt yltyivät niin pahaksi, että vapaa-ajalla liikunta ei auttanut laisinkaan, pikemminkin pahensi särkytilaa. Eipä ihme, kun 8 tuntia istut paikoillasi!
On toki olemassa satulatuoleja ja sähköpöytiä, joissa on otettu ergonomia huomioon, jotta kroppa olisi paremmassa asennossa, mutta totuus on se, että näyttöpäätetyötä tehdessä siristät silmiä vielä huomaamatta ja niska vääntyy huomaamattasi eteenpäin, joka pitää varmasti niska ja hartiaseudun jumissa.
Liikkumattomuus saattaa johtaa sairauksiin vasta pidemmällä aikavälillä eli monelle kuten minulle istumatyön haitat tulivat vasta perin vuoden jälkeen esille. Tämän takia kroppaa tulee kuulostella usein ja reagoida jo pieniinkin jumitiloihin, ennen kuin kroppa brakaa potenssiin sata.
Särkyjen lisäksi lihavuus on yksi suurista ongelmista. Lihavuus lisää merkittävästi riskiä erityyppisille sairauksille, kuten tyypin 2 diabetekselle, kohonneelle verenpaineelle sekä metaboliselle oireyhtymälle.
Miten pääsin eroon vaivoista?
Brutaalisti lopettamalla istumatyön ja vaihtamalla sen liikunta-alan töihin ja muuhun seisomatyöhön. (tällä hetkellä teen muun muassa ravintoala-alan töitä yrittäjänä)
Lopuksi oli pakko, sillä jouduin jo ottamaan sairaslomaa töistä särkyjen takia. Yöllä nukkuessa jopa särky muistutti olemassaolostaan. Istumatyön vaihtamisen jälkeen en ole enää kärsinyt laisinkaan niska tai hartiasäryistä, kun seison suurimman osan ajastani ja istun satunnaisesti.
Liiassa seisomisessa on myös isot riskit, eli työpäivän aikana tulisi sekä seistä että istua. Jos koko työpäivän seisoo, niin nivelten ja lihasten väsyminen voi johtaa virheasentoihin tai verenkiertohäiriöihin. Summasummarum, jos teet toimistotöitä, niin yritä istumatyössäsi jaksottaa istumista sekä seisomista, jotta välttyisit niska-hartiakivuilta ja keskustele myös työpaikalla sekä työterveyshuollossa ajoissa ergonomiasta, jos huomaat niissä puutteita. Älä odota niin pitkään särkyinesi, kuten minä! Jokainen meistä on eri pituinen, joten satulaistuimen ja pöydän korkeus tulee olla juuri sinun pituudellesi asennettuna eikä työkaverin mittojen mukaisesti.
Työniloa, monta kiloa ja ilman särkyjä, Smoothie Mama
Comments