top of page
  • Writer's pictureSmoothiemam

Kantoliinailun ihanuus!


Kantoliinaan tutustuin 12- vuotta sitten ja tästä tuli yksi must have apuväline.

Vauvan kanssa on helppo liikkua sekä kotiaskareet hoituvat samalla, kun vauva matkaa mukana. Bonarina huomasin, että vauva itkee huomattavasti vähemmän, kun se on sylissä kantoliinassa. Tämä voi liittyä juuri siihen, koska bebe on ollut jo 9kk masussa ja tottunut äidin liikkeeseen, niin liike rauhoittaa, kun ollaan lähekkäin kantoliinassa. Nykyään kantoliinailu on suosittua ja Suomi on yksi Euroopan aktiivisempia kantoliinailumaita. Enää emme toimi vanhan kaavan mukaisesti kovinkaan paljoa eli emme jätä vauvaa yksin vaunuihin, lattialle tai sänkyyn. Vauva on aktiivisesti mukana koko ajan arkiaskareissa olimme sitten ulkona tai sisällä.


Vauva ei kaipaa koko ajan erillistä leikkimistä, kun hän matkustaa kantoliinassa mukana.

Hankin kaksi kantoliinaa aiemmin eli tirkoisen kantoliinan sekä kudotun kantoliinan. Eritoten trikoinen kantoliina sopii juuri vastasyntyneelle ja myös myöhemmässä vaiheessa käytin tätä, koska se jotenkin mukautui myös päälleni paremmin sidottaessa, kuin taas kudottu. (makukysymys) Kudottu kantoliina toki kestää käyttöä paremmin, (sekä, kun vauva kasvaa, niin kudottu liina kestää enemmän painoa, kuin trikoinen) trikoinen taas venyy eli suosittelen hankkimaan kaksi erilaista, jos vauvasi viihtyy liinailun merkeissä!


Kantoreppu vs. kantoliina?

Ergonominen kantoasento on lapselle niin sanottu sammakkoasento, jossa lapsen polvet ovat korkeammalla kuin lapsen takapuoli. Näin paino ei ole lapsen selällä ja lonkat ovat auki. Kaupoissa on myynnissä useita reppuja, joten kiinnitä huomiota repun ergonomiaan sillä osassa kantorepuissa vauvan asento ei ole hyvä! Jalat vääntyvät liikaa tai roikkuvat suoraan alaspäin, jos kannat bebeä vielä menosuuntaan. (selkäranka kärsii)

Kantoreppua lainasin testiin myös kaverilta ja totesin, että se ei toimi ergonomisesti välttämättä kantajallekkaan niin hyvin, miten kantoliina eritoten, jos pidät puolet päivästä lasta mukana liinassa. Kantorereppua kantaessa olkapäät kantajalla joutuvat kovempaan rasitukseen, kun taas kantoliinassa saat jaettua painon tasaisesti kokonaan olkapäiden päälle sekä selkäosaan.

Kantoliinan saat myös kiristettyä itsellesi ja bebelle sopivaksi, kantorepussa taas säätömahdollisuudet ovat rajallisete sekä kantotyyli. (kantoliinassa voit tehdä eri variaatioita, miten kannat vauvaa)

Jos kuitenkin haluat kantorepun ehdottomasti, niin suosittelen Manduca-reppua, joka on ergonomian kannalta vauvalle oikea.


Tässä uudempaa kantoliinakuosia. Trikoinen kantoliina Kimperiltä.

Miten vauvan  tulisi olla kantoliinassa?

Bebeä on parasta kantaa niin, että hän on kantajaansa päin, joko vatsa vatsaa vasten, tai lonkalla. Jos kannat vauvaa kasvot menosuuntaan, vauva on herkempi ulkopuolisille ärsykkeille ja saattaa olla hieman hätääntyneen näköinen liian suuren infotulvaan.

Talvivauva mahtuu myös isomman talvitakin alle mukavasti matkustamaan omaa masua vasten. Naapurini luulikin kerran, että olen taas raskaana, vaikka takin alla puoli avonaisesti tuhisikin vauva kantoliinassa. Kantoliinailua voi siis harrastaa vuoden ympäri ja, jos kaapissasi ei ole isompaa takkia, niin voit ostaa myös kantoliinailuun sopivan ulkoilutakin. (monet äitiys ja vauvatarvikeliikkeet myyvät näitä) Lapsen luonteen mukaan lasta voi alkaa kantamaan myös selässä. Selässä kantaminen onnistuu yleensä parhaiten noin puolen vuoden iästä alkaen. Kotona  kannattaa harjoitella tätä, että onko liinamatkustajasi tähän tyytyväinen.  Esikoiseni ei viihtynyt, joten meillä liikuttiin vatsa vatsaa vasten.


Liinailun plussat TOP SIX: 

1. Vauva nauttii sylissä olossa ja tuntee olonsa turvalliseksi.

2. Äidillä tai isällä on aikaa puuhastella kotona askareita, kun kädet ovat vapaana.

(tai voit ekstempore lähteä kätevästi ulos, ilman, että tarvitsee roudata niitä vaunuja mukaan aina! Reppu selkään ja kaikki pieni tarpeellinen siihen ja vauva kantoliinaan eteen matkustamaan)

3. Kannettu lapsi itkee vähemmän, kuin sitterissä, vaunuissa tai lattialla oleva.

4. Liinassa vauva nukahtaa nopeammin.

5. Kannetun lapsen motoriikka kehttyy yleensä nopeammin sekä fysiikka.

6. Lapsi ei kaipaa koko ajan erillistä leikkimistä, vaan, kun hän kulkee mukana kotona / ulkona, niin hän saa kaikesta näkemästään jo virikkeitä melko lailla.  Sinun ei tarvitse koko ajan helistintä tai mobilelelua heilutella käsi puuduksissa.


Kantoliinan sidontaohjeita löydät muun muassa Kantoliinayhdistyksen sivuilta: http://kantoliinayhdistys.fi/kantaminen/sidontaohjeita

Videot helpottavat myös paljon sidontaa harjoitellessa, jos olet aloitteleva kantoliinan käyttäjä.



Iloista kantoliinailua,

Smoothie Mama



Valokuva-albumin muistoja eli kantoliinailumuotia 12- vuoden takaa.




23 views0 comments

Comments


bottom of page