Kuten otsake antaa ymmärtää, niin tällä hetkellä kaikki nuo ovat töiden lomassa tärkeässä asemassa minulla. Ruokaa pitää saada monipuolisesti, koska työpäivät ovat pitkiä yrittäjällä sekä liikuntaa pyrin myös harrastamaan kuntosalin puolella 2-3 kertaa viikossa joko aamulla aikaisin ennen töitä tai sitten myöhemmin illalla töiden jälkeen fiiliksen mukaan. Nyt tietysti, kun olen raskaana ja joulukuussa syntyy toinen lapseni, niin urheilu tehdään ilon kautta omaa kroppaa kuunnellen eikä naama irvessä, verisuoni katkeaa päästä juuri nyt - asenteella. (Mikä yleensä on kyllä mentaliteetti kaikessa urheilussa mitä teen, kiitos kilpailutaustani)
Ikää minulla on 36- vuotta, joten tässä iässä ymmärrän vielä paremmin, että kokonaisvaltaisesti pitää kaiken toimia. Ei riitä siis, että urheilen pelkästään tai skippaan urheilun ja syön vain terveellisesti paremmin. Kaiken kuuluu mennä balanssissa, jotta mieli ja kroppa voi hyvin! Ja nukkuminen, älä unohda sitä. Parin tunnin yöunilla on turha leikkiä sankaria. Zombien ylösnousemuksen saat kyllä aikaseksi lasittuneilla silmillä kortisolitasojen noustessa uusiin sfääreihin.
Miksi liikkua raskauden aikana? Ensinnäkin olen liikkunut koko ikäni eli liikkumattomuus kohdallani ei edes onnistuisi tyystin. Liikunta pitää aineenvaihduntaa yllä sekä poistaa turvotukset, mitä raskauden aikana tulee. Mieli pysyy virkeänä ja hyvä peruskunto myös edesauttaa synnytystä sekä siitä palautumista. Liian usein liikunta lopetetaan raskauden alkupahoinvoinnin takia kokonaan, vaikka usein juuri kevyt kävely esimerkiksi ulkona vie pahoinvoinnin pois tai helpottaa sitä suuresti.
Itse jouduin juuri tässä toisessa alkuraskaudessa tiputukseen pahoinvoinnin takia, mutta tämänkin aikana sain helpotusta juuri raikkaasta ulkoilmasta ja kävelystä.
Moni lisäksi tuskailee kilojen tuloa raskauden aikana eli liikkumalla pidät myös painosi paremmin kurissa. Raskauden aikana kiloja tulee noin abouttiarallaa 12, kaikki siitä ylimenevä on sitten ns. extraa ja melko moni jumiutuu raskauden jälkeisiin kiloihin vaikka täysimetys boostaakin laihtumista noin 400kcal per päivä.
Urheillessa kannattaa vahvistaa eritoten selkä sekä vatsalihaksia sillä, kun kroppa muuttuu raskauden myötä, painopiste siirtyy eteen söpön masun johdosta, niin ryhti voi helposti mennä ns. lyttyyn. Kuntosaliharjoittelu toimii siis tässä vallan hyvin sekä myös sykkeiden osalta: syke nousee sarjojen aikana ja laskee niiden välillä.
Kävely, hölkkä, tanssi sekä soutaminen ovat myös erinomaisia liikuntamuotoja.
Mitä tänään syötäisiin? Syö monipuolisesti vaikka 6 kertaa päivässä, jotta verensokeritasapaino pysyy hyvänä, etkä sorru ns. höttöruokaan. Kalaa, kasviksia, siemeniä, hedelmiä ja riittävästi nesteitä. Itse huomasin juuri, että pienikin kävelylenkki saa minut haluamaan vettä ja heti! Vesipullo siis mukana missä menetkin!
Foolihappoa saa mansikoista ja palkokasveista kyllä, mutta raskaana oleva tarvitsee foolihappoa kunnolla eli muista napsia päivässä foolihappotabletti. (400 mcg/pvä )
Rautaa saat pinaatista, nokkosista tai vaikkapa punaisesta lihasta.
Raudan riittävän saanti voi monelle tulla yllätyksenä, nimittäin hemoglobiini voi laskea yllättävän alas raskauden aikana. Itselläni kävi juuri näin ja sain onneksi veriarvot nostettua pinaatin voimin ylös hiphei! Pinaattimuhennosta, pinaattilettuja, nokkos-smoothieta...naam.
Eikä kannata lannistua, jos veriarvojen nousussa kestää 1-2 kuukautta sillä raudan imeytyminen ei käy käden käänteessä. Tarvittaessa apteekista saatavilla rautatableteilla voi veriarvoja nostatella, jos lääkärisi niin suosittelee. Oma vatsani ei näitä tabuja kestänyt ja punaista lihaa en saa alas eli pinaatti-nokkos kuurilla lähti "hemppa" nousuun.
Ferritiiniarvot on myös hyvä tarkistuttaa labrakokeissa hemoglobiinin mennessä anemian puolelle.
Liiku, syö ja nauti kaikesta omaa kehoasi kuunnellen. <3
Superia heinäkuuta kaikille,
Smoothie Mama
Comments