top of page
  • Writer's pictureSmoothiemam

Nam nokkosta!

Nokkonen on vanha luonnonyrtti, jota on käytetty niin rohtona kuin ravintona. Nokkonen on hyvänmakuinen ja superterveellinen hyötykasvi, jota äitini keräsi myös ”ennen vanhaan” kesämökin pihalta aina lettutaikinaan.


Nuorimmat nokkosenversot kannattaa kerätä ennen kukintaa ja leikkaamalla voit korjata kolmekin satoa koko kesän aikana eli sakset ajoissa viuhumaan. (nyt, jos et ehtinyt alkukesästä nokkosia poimimaan, voit turvautua kaupasta saataviin kuivattuihin nokkosjauheisiin) Saksien kanssa ei kannata tosin hääriä niissä kohdissa, missä nokkonen kasvaa kaikista runsaimpana eli kompostit, ulkohuussit ja navetan ympäristö kannattaa kiertää kaukaa sillä typpipitoisuudet ovat korkeat.


Nokkosteetä voi myös nautiskella.


Rautaa ranteisiin? Nokkonen sisältää seitsemän kertaa enemmän rautaa kuin pinaatti, enemmän kalsiumia kuin maito ja kolme kertaa enemmän C-vitamiinia kuin appelsiini. Lisäksi nokkosessa on runsaasti kivennäis- ja hivenaineita, C-vitamiinia ja flavonoideja. Nokkosta käytetään kuten pinaattia eli voit valmistaa keittoja, smoothieita, muhennoksia, kastikkeita, lettutaikinaa.. Itseasiassa voit laittaa vaikka leivonnaisiin vain mielikuvitus on rajana! Tuoreista ja kuivatuista lehdistä voit hauduttaa myös nokkosteetä. Itse käytän myös CocoVi tuotemerkistä nokkosjauhetta, joka on erittäin riittoisa. (hätävarana kaapissa)


Voit joko kiehauttaa nokkosenlehdet vedessä tai kuivattaa.

Ruoaksi valmistettaessa nokkoset on hyvä kiehauttaa ensin vähässä vedessä ja sen jälkeen ne kannattaa valuttaa hyvin siivilän läpi. Toki, jos sinulla on mahdollista kuivattaa nokkoset, sen parempi sillä C-vitamiini säilyy parhaiten.

Kuivaus onnistuu kätevästi vaikka siten, että niputat nokkoset pieniin nippuihin ja laitat narulla roikkumaan alassuin. Lehdet kuivuvat nopeasti ja sen jälkeen ne voi saksia tai murustaa säilytysrasiaan.


Ja sitten Smoothien Maman nopeisiin nokkosresepteihin, olkaapa hyvä. Testattu on ja kyllä toimii. Käytössäni on vanha valurautalettupannu, joten en tarvitse erikseen rasvaa paistamiseen, sillä letut irtoavat aina lennosta.

Vegaaninen nokkoslettuohje on myös sekaaneille sopiva, kun kananmunat ovat jääneet kauppaan tai nyt on vain "munaton päivä" - teeman kunniaksi!


Vegaaniset nokkosletut (nopea)

1l mantelimaitoa / kauramaitoa (veteenkin onnistuu, testattu on)

5 dl vehnäjauhoja / tattarijauhoja

ripaus suolaa

loraus (2rkl) kookosöljyä

2 rkl kuivattua nokkosta tai 2dl tuoretta, silputtua nokkosta


• miksaa kaikki ainekset keskenään

• anna taikinan turvota jääkaapissa noin reilu puolisen tuntia ja paista lettupannulla


Perinteiset nokkosletut

1 l maitoa

5 dl vehnäjauhoja / tattarijauhoja

3 kananmunaa (luomu)

2 dl tuoretta nokkosta tai 2 rkl kuivattua nokkosta

ripaus suolaa

2 rkl kookosöljyä / oliiviöljyä / rypsiöljyä (mitä kaapissa sattuu olemaan)


• miksaa kaikki ainekset keskenään

• anna taikinan turvota jääkaapissa noin reilu puolisen tuntia ja paista lettupannulla


Pineapple- nokkos smoothie (Smoothie Maman tyyliin, vegaaninen)

2dl mantelimaitoa

1 banaani

2dl tuoretta ananasta (yleensä pilkon valmiiksi toviksi pakkaseen, jotta smoothiesta tulee kylmää)

1 tl nokkosjauhetta


• kaikki ainekset blenderiin ja volaa nokkos-smoothie on valmis!


Nokkospesto

2 dl tuoretta nokkosta tai 2rkl kuivattua nokkosta

1 dl pinjansiemeniä

1 dl parmesanjuustoa (raastettuna)

1 1 /2 dl oliiviöljyä

2 valkosipulinkynttä

½ tl suolaa

• mittaa blenderiin tai monitoimikoneen kulhoon nokkoset, pinjansiemet, parmesaani, kuoritut valkosipulin kynnet sekäs suola (miksaa tasaiseksi)

• lisää öljy ohuena nauhana blenderin / motitoimikoneen käydessä

Pesto on nopea tehdä ja sopii esimerkiksi uuniperunoiden kanssa, erilaisten liharuokien kanssa tai smoothie maman tyyliin suoraan ruisleivän päälle.


Ei muuta kuin nokkosta pöytään ja herkuttelemaan!


- Smoothie Mama

155 views0 comments

Comments


bottom of page