Ravinnon rasvasta saatavat rasvahapot vaikuttavat merkittävästi meidän terveyteemme!
Rasva ja sokeriaineenvaihdunteen sekä matala-asteiseen tulehdukseen.
Omega-rasvahapot ovat pehmeää tyydyttymätöntä rasvaa. Omega-rasvahappojen osuus ruokavaliossa on kuitenkin yleensä liian vähäistä. Miksi? Saamme liikaa kovaa rasvaa, joka on usein eläinperäistä, esimerkiksi rasvaiset maitotuotteet sekä rasvainen liha.
On hyvin yleistä saada ravinnosta aivan liikaa omega-6-rasvahappoja suhteessa omega-3-rasvahappoihin. Syy tähän on omega 6: en helppo saanti muun muassa kasviöljyistä etenkin auringonkukka-, maissi- ja soijaöljystä ja prosessoiduista lihoista. Bad bad!
Tässä alla on kuva, johon olen listannut miksi saamme liikaa omega-6 rasvahappoja,
koska syömme liikaa:
MIKSI LIIALLINEN OMEGA- 6 SAANTI SYRJÄYTTÄÄ OMEGA 3: N?
Miksi terveellisinä pidetyt omega-6-kasviöljyt ovat meille nyt niin pahaksi? Tähän on olemassa biokemiallinen selitys eli, kun omega-3-kalaöljyt ja omega-6-kasviöljyt ovat imeytyneet, ne asettuvat solukalvoihin. Solukalvoissa ne muodostavat hormonien kaltaisia merkkiaineita. Nämä aineet vaikuttavat tulehdusten ja kipujen syntyyn, verisuonten joustavuuteen, verihiutaleiden paakkuuntumiseen ja sen seurauksena veritulppien muodostumiseen.
Omega-3-rasvahapot ja omega-6 ovat toistensa kilpailijoita. Koska kasviöljyjä on reilusti enemmän, syntyy niiden aineenvaihduntaan kuuluvia entsyymejä enemmän. Tästä syystä merkkiaineita muodostuu huomattavasti enemmän omega-6: sta kuin omega-3 rasvahapoista.
Omega-3 rasvahapot ehkäisevät huomattavasti omega-6: sta paremmin tulehduksia, veritulppia ja alentavat verenpainetta. Siksi on terveydelle haitallista, jos omega-3 ja omega-6 ovat epätasapainossa!
Lisäksi omega-3-pitoisuudet ovat vähentyneet viimeisten kymmenen vuoden aikana kaloissa.
Noin 70 % viljellyn lohen saamasta ravinnosta on nykyään kasvisruokaa, josta lohet eivät saa riittävästi omega-3-rasvahappoja. Kahdesta viikoittaisesta lohiannoksesta et saa valitettavasti riittävästi omega-3-rasvahappoja, kuten meille on kerrottu!
Villin lohen omega-3-pitoisuudet ovat taasen suuria viljeltyihin lohiin verrattuna, mutta harva niitä ruokapöytäänsä saa. Pitäisi lähteä itse kalaan? Lähes kaikki Suomen ruokakaupoissa myytävä lohi on viljeltyä. Punalihainen lohi on siis kasvatettua, villin lohen liha on väriltään harmahtavaa.
Olen aiemmin liikkunut todella aktiivisesti ja kilpaillut maastojuoksussa sekä maastohiihdossa ja tällöin jo paneuduin tarkemmin rasvoihin sekä rauta-arvojen kohentamiseen muun muassa muun ravinnon lisäksi. Nämä olivat itselläni päällisinä haasteina ruokavaliossani, siksipä aiheesta on helppo kertoa muille. Pitäähän urheilijan kroppansa tuntea joka sentiltä!
Huomasin totta tosiaan, että eritoten pitkän matkan urheilusuoritukset ja muutenkin aktiivinen elämä kuluttaa toisella tapaa kropasta rasva sekä rautavarastoja.
(magnesiumia, sinkkiä tai muita vitskuja unohtamatta! Hiilarivarastot eritoten myös pitkäkestoisessa suorituksessa)
Ja näin muuten käy myös EI urheilevalle, joka syö "puutteellisesti väärin" ja yleensä liian vähän eli anemia iskee kulman takaa. Elimistö huomaa heti, että ravintoa on saatavilla vähemmin, keho tarrautuu jäljellä oleviin energiavarastoihinsa. Elimistö menee säästöliekille, kropasta palaa lihakset aivan varmasti, mutta ei rasva. Monella laihalla ihmisellä onkin kehonkoostumuksessa rasvaa kropassa yllättävän paljon. (toisin sanoen laiha-läski ilmiö)
Moni huomaakin myöhemmin sitten, että WOOW hyviä rasvoja syömällä myös siis laihtuu, jos tarkoitus on karistaa kiloja pois tai päästä muuten timmimpään kuntoon.
Saan aivan varmasti omegaa ravinnosta jo nyt, mutta mahdollisesti huonossa suhteessa ja huono laatuista, kuten sinäkin!
Hyviä omega-3-rasvahappojen luonnollisia lähteitä ovat esimerkiksi:
Merilevä, (lohi), tonnikala, anjovis makrilli, sardiini, silli, saksanpähkinä, saksanpähkinäöljy, omega-3 kananmunat, (löytyy runsaasti ruokakaupoista. Niissä on yleensä tummempi keltuainen kuin perinteisissä munissa. Omega-3-rasvahappoa löytyy ainoastaan munankeltuaisista – valkuaisissa ei rasvahappoja ole) chian, pellavan ja hampunsiemenet.
Omega-6-rasvahappojen lähteitä ovat muun muassa:
Auringonkukkaöljy, maissiöljy, soijaöljy, auringonkukan siemenet, saksanpähkinät, kurpitsan siemenet.
MITEN PUUTOSTILAT OVAT NÄKYNEET ITSELLÄNI?
Monet rauta-anemiat on kohdattu, kun hemoglobiini on mennyt todella alas ja olen joutunut ravinnolla sekä rautalisillä tätä korjaamaan ajan kanssa. Liian vähän rasvaa olen myös saanut ajoittain nuorempana, ja sehän naisilla näkyy suoraviivaisesti hormoonitasapainon järkkymisenä sekä suprise ihossa.
(moni nainen ostaa kalliita rasvoja ihoonsa, mutta the thing on se, että, kun syöt hyviä rasvoja sisäisesti, niin se vasta ihossa näkyy! Korjaa siis ensisijaisesti ihoasi ja kroppaasi ravinnolla, hyvillä rasvoilla sekä ravintolisillä, jos tarve näin vaatii)
Naisilla siis, rasvojen välttely eritoten, jota urheilupiireissäkin tuli nähtyä ja itse myös ajauduin tähän moodiin (hormoonitasapaino sekaisin) aiheutti sen, että jouduin syömään useamman kerran keltarauhashormoonikuureja, koska kuukautisia ei enää tullut.
Kun olin vähän yli 20- vuotias, lääkäri tokaisikin, että voi olla, että tällä menoa en tule koskaan edes saamaan lapsia tulevaisuudessa, koska hormonitasapaino on ihan vinksin vonksin ollut pidemmän aikaa. Toki tähän tulokseen mentiin myös kovan viikottaisen urheilemisen myötä, kova kuormitus kropalle ja rasvojen minimointi. Game over takuulla!
Tässä alla kuva minusta 34-vuotiaana (liikaa cardioharjoitusta, liian vähän ruokaa urheiluun nähden ja eritoten rasvojen minimointi, lihaskato, painoa 65kg) sekä ylempänä kaksi kuvaa vuotta myöhemmin, 35- vuotiaana. (voimaharjoittelua, ruokavalion fiksaus, ruokaa tarpeeksi ja ruokavalioon päivittäiset omegarasvahapot, painoa 75kg)
MITEN HUOMIOIN, ETTÄ SAAN BALANSSIIN OMEGATASAPAINON?
Tällä hetkellä syön monipuolisesti, mutta silti sain taas kaksi kuukautta sitten raudanpuutos anemian. (HB 106) Tätä fiksasin pinaatilla, nokkosella ja rautalisällä.
Koska olen nyt raskaana, haluan myös eritoten varmistaa myös omegatasapainon, että se on mallillaan! Ihmisaivot, joiden painosta noin 60% on rasvaa, kasvavat nopeasti 25. raskausviikon ja ensimmäisten elinkuukausien välisen ajan. Pitkäketjuiset n-3-rasvahapot ovat välttämättömiä myös sikiön ja lapsen hermoston, näkökyvyn ja immuunijärjestelmän kehitykselle.
Tulen tekemään teille syväluotaavan, empiirisen analyysin kolmen sekä kuuden kuukauden välein, miten olen saanut parannettua omega-3 sekä omega- 6 tasapainon itseni sanoin wow-osastolle! Tässä täsmäaseena toimii Zinzinon Balance oil. Tuotteesta tulen kertomaan laajemmin seuraavassa omegapostauksessani.
Kuten omissa hemoglobiinin nostatustalkoissa eli rauta-anemiasta ylöspäin projektissa, niin myös omega-6 sekä omega-3 tasapainon saaminen balanssiin kropassa vie oman aikansa. Ei auta, että nyt viikon tai kuukauden jaksan tsempata ja sitten ”syön sitä sun tätä.” Kun kropassa joku brakaa, fix it ja jatka hyvin todetulla tavalla eteenpäin!
With love,
Smoothie Mama
Itsekin olen kuullut ystäviltäni, että kannattaisi ruveta ottamaan <a href='https://www.suomenkasvioljyt.fi/tietoa-camelinaoljysta' >omega 3</a> öljyä tai kapseleita, sillä en juurikaan pidä kalasta. Enpä ole tiennyt edes noista omega 6 rasvoista ennen, mutta kiva tietää, että kannattaa välttää. Kiitos mielenkiintoisesta artikkelista, tästä sai paljon tietoa rasvoihin liittyen.